Čtení na tyto dny

Král smrků

(Smrk ztepilý
Stáří 180 let
Výška 38 m
Obvod 402 cm)

Prší
Přítmí pravěkého lesa
Ticho kapradin a trav
a kapající vody

Posvátná úzkost
slovanského obětiště

Zpovzdálí
hluk dětské
školní křížové výpravy

Směrovka: Král smrků 300 m

Zpáteční cestou
sbírám papírky
od žvýkaček a bonbonů
zn. Velim

(Jaroslav Kvasnica
Mariánské lázně 1987) 

 

Doporučujeme ke čtení

Pouť na Svatou Horu II. Pěší putování

Václav Štěpánek, č. 1/2024, s. 2-6, pro předplatitele

Putování za vyplaveným dřevem

Petr Čermák, č. 1/2024, s. 20-22, pro předplatitele

Beskydy Rudolfa Jandy. Věnováno 50. výročí vzniku CHKO Beskydy

Václav Štěpánek, č. 1/2024, , pro předplatitele

Pouť na Svatou Horu I

Václav Štěpánek, č. 4/2023, s. 26-31, pro předplatitele

Jsou cesty kamenů, květů a v nich návrat (krátká potulka rodnou i domovskou Vysočinou)

Miloš Doležal, č. 4/2023, s. 18-21, pro předplatitele

Když horizontálu cesty protne vertikála, pak se cesta stává poutí

Josef Kroutvor, Pavel Klvač, č. 4/2023, s. 2-3, pro předplatitele

Ohlédnutí za půlstoletím Ramsarské úmluvy

Jan Plesník, č. 3/2023, s. 2-5, pro předplatitele

K hydromorfologickému působení bobra evropského

Tomáš Just, č. 3/2023, s. 29-33

Algolog v mokřadech

Olga Lepšová-Skácelová, č. 3/2023, s. 39-41, pro předplatitele

Hnízdění ve věnci

Dagmar Pecková, č. 3/2023, s. 46-47

Svědectví mrtvých lišek


Vladimír Fišer, Marie Borkovcová, č. 1/2013, s. 26

Na počátku byl výzkumný úkol. Ověřit vliv parazitárních nemocí na hromadění těžkých kovů v tkáních divoce žijících zvířat. V našem případě jsme pozornost zaměřili na lišky ze severních a východních Čech. Vše probíhalo běžným způsobem. Nejprve je nutno vybudovat síť spolupracovníků, kteří budou dodávat biologický materiál. Díky ochotě mnoha myslivců se podařilo získat střeva ulovených lišek z pohraničních hor od Děčína po Náchod. Pak již následuje mravenčí vědecká práce. Střeva rozpitvat, vyhledat a určit přítomné parazity a připravit vzorky tkání pro chemický rozbor.

Konečně máme před sebou výsledky. Se zájmem je netrpělivě navzájem porovnáváme, třídíme a přemýšlíme o tom, co znamenají. Na první pohled je nápadný zvýšený obsah manganu v liškách z východních Čech. Kde se tam vzal? To nás zaujalo. Ozvala se v nás dávno zapomenutá touha po dobrodružství. Co takhle zahrát si na detektivy a vypátrat zdroj? Podezření padá na dvě města, Hradec Králové a Pardubice. Zde se soustřeďuje průmysl i doprava. Ve zprávě o stavu životního prostředí v pardubickém kraji z r. 1998 nacházíme zmínku o mimořádném výskytu manganu v ovzduší v měsících lednu a únoru, který zaznamenala měřicí stanice v Pardubicích. Zjištěné údaje byly vzhledem k jejich vysokým hodnotám vyhodnoceny jako chyba měření. To by mohla být pro nás stopa. Hledáme ročenku Českého hydrometeorologického ústavu z roku 1998. Ano, ověřujeme si, že hodnoty naměřené na stanici Pardubice-Polabiny jsou skutečně vysoké. Co naměřily sousední stanice? Mangan není toxický kov a jeho měření se neprovádělo právě systematicky. Svitavy neměřily, Svratouch - hodnota o dva řády nižší. Ale pozor! Trutnov - 3 889 ng/m3 a Jičín dokonce 4 329 ng/m3. Vzdálenější stanice v Jizerských horách nebo ve středních Čechách opět vykazují pouze velice nízké hodnoty. Zdroj musí ležet mezi Jičínem a Trutnovem. Co se stalo mimořádného v lednu 1998 v oblasti mezi Trutnovem, Jičínem a Pardubicemi? Nezbývá než projít denní tisk. Tučný titulek. Pád vojenského cvičného letadla. Mohla havárie poměrně malého letadla způsobit zvýšený obsah manganu v širokém okolí? Pozorně čtu zprávu. K havárii došlo 14. 2. 1998 v Benátkách u Hradce Králové. To je pozdě. Zvýšená hodnota manganu byla zaznamenána již v lednu. Je nutno pátrat dál.

Lidové noviny z 25. 1. 1998. Požár textilní továrny Milerba v Borovnici. Kde leží Borovnice? Pohled do mapy. Trefa. Přesně mezi Jičínem a Trutnovem. Požár borovnické textilky byl největší požár toho roku. Způsobená škoda byla vyčíslena na 100 mil. Kč. Máme tedy zdroj? Indicie jsou velice silné. Může takový požár být zdrojem manganu v ovzduší? To je třeba ověřit. Na pomoc přichází odborná literatura. Vyhledávání v databázi vědeckých článků Scopus přináší úspěch. Hořením dřeva může unikat do ovzduší mangan. Představuji si, jak taková textilní továrna vypadá. Dřevěné střešní konstrukce, množství různých kůlen a skladů. Navíc, mangan je obsažen v textilních barvách. Barvil se textil v Borovnici? A co všechno v Borovnici hořelo? Abychom mohli tvrdit, že požár textilky Milerba je jedinou příčinou zvýšeného obsahu manganu v tkáních lišek z východních Čech, bylo by nutno provést široce založený výzkum.

Hra skončila, naše pátrání je u konce. Přineslo více otázek než odpovědí, ale i varování. Každá lidská činnost má vliv na životní prostředí, i když jsou patrné snahy o jeho ochranu. Elektrárny se odsiřují, do automobilů se montují katalyzátory, u obcí se budují čističky odpadních vod. Média věnují mimořádnou pozornost skleníkovým plynům. Globální oteplování je tématem dneška. Na těžké kovy se zapomíná. Jsou zde. Jsou nezničitelné a v životním prostředí jich přibývá. Nepozorovaně, plíživě, nebezpečně. Je potvrzeno, že těžké kovy se v tkáních hromadí. Ve vyšších koncentracích mohou způsobit těžké zdravotní problémy. Poruchy krvetvorby, Parkinsonovu nemoc, rakovinu. Písek se sype, čas běží, bomba tiká. Příroda chyby neodpouští. Na to bychom neměli zapomínat. I tady platí: nemyslíš - zaplatíš!

Vladimír Fišer, Marie Borkovcová
zoologové a ekologové

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu