Čtení na tyto dny

Z plných plic

Na pně kolměji
slunce dopadá

Zvedá ke kamni kámen

Město zajíká se kosy
Nemají na bílou košili
Poskakují v kabátcích klarinetů

Město popadá dech
Koktá tramvajemi a výhybkami

Bojí se prázdna
vzduchu na půl úst

Slova z plných plic
dechem netroufají si plýtvat

Mlčky počítáme
kde strom
byl zaokrouhlen v pařezu

(Jindřich Zogata) 

 

Doporučujeme ke čtení

Světlo z Jupitera

David Veselý, č. 4/2022, s. 2-3, pro předplatitele

Kdo se bojí ohně

Jiří Sádlo, č. 4/2022, s. 11

Vzpomínání na Jana Steklíka a s Janem Steklíkem

Petr Veselý, č. 4/2022, s. 29-36, pro předplatitele

K teplotám interiérů

Jan Hollan, č. 4/2022, s. 38-39

Všechno, co potřebuješ, je láska

David Veselý, č. 3/2022, s. 7-9

O migraci ryb a životě „po řecku“

Tomáš Lotocki, č. 3/2022, s. 28

Ceny Josefa Vavrouška za rok 2021

redakce , Aleš Máchal, Blanka Mikátová, č. 3/2022, s. 48-50

Nemýtit! Zde žijí staré lesy

Jeňýk Hofmeistr, Miroslav Svoboda, č. 3/2022, s. 42-45, pro předplatitele

Vaření s radostí a vínem


Pavel Klvač, č. 1/2013, s. 30

Jan, L.: Jihomoravské vaření s vínem. Vakát, Brno 2012, 143 s.

„Českomoravská kuchyně začátku třetího tisíciletí mnoho pokrmů, kde by bylo možné použít víno, žel, nenabízí.“ Toto konstatování bylo zřejmě jedním z motivů, proč se brněnský profesor středověkých dějin Libor Jan rozhodl obohatit dnes již přebujelou nabídku kuchařek na českém knižním trhu. Musím přiznat, že jsem ji poprvé bral do ruky s jistou nedůvěrou, avšak nalákán regionálně znějícím titulem. K mé ostražitosti vůči současné kulinářské módě přispívají hromady zlevněných kuchařských knih na pultech knihkupectví. A též odpudivá epizodická zkušenost s jakýmsi televizním pořadem, kde jistý mudrlant se slovníkem kopáče vyhazoval do odpadkového koše sotva nakrojený steak i s oblohou, a to přímo před zraky kuchaře.

Moje volba ale byla v tomto případě šťastná. S každou další stránkou Janovy knížky rostlo i moje potěšení z četby. Četby poučné i inspirující. Recepty k přípravě většiny pokrmů jsem doslova hltal, sliny se sbíhaly. Než jsem dočetl do konce, nelenil jsem jeden z receptů vyzkoušet. Kuřecí prsa flambovaná ořechovkou, při jejichž přípravě se využívá bílé i červené víno - tomu se nedalo odolat. Zvlášť když jsem měl po ruce maminčin domácí ořechový likér z ořechů trhaných na sv. Jana! Kořeněná nasládlá chuť měla blízko k maně. S autorem souhlasila i moje manželka.

A z jakých kuchařských postupů je tedy vlastně knížka sestavena? „Jde zaprvé o standardní ‚vinné‘ recepty ze zahraničí, jejichž příprava byla optimalizována na místní podmínky, zadruhé známější domácí recepty, které byly obohaceny o vinnou ingredienci, a za třetí zcela původní návody, jejichž vznik vedla fantazie.“ Vaří se zde se všemi druhy koření, mas i vín.

Z Janovy kuchařky čiší radost z vaření, jídla, vína i života. Je s podivem, jak jsou tyto emoce přenosné i na čtenáře. Jenom přívrženci kultu zdravé výživy by si měli dát pozor: z některých receptů by je mohl „trefit šlak“.

Pavel Klvač

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu