Vstup pro předplatitele: |
Džbán luny na střepy
rozbil se o vrch gruně,
Měsíc jej neslepí,
pro lásku půlnoc stůně.
Pec slunce nad lesy
již vypaluje hlínu
na nový džbán a zavěsí
jej brzy nad krajinu
(Jindřich Zogata)
Jan, L.: Jihomoravské vaření s vínem. Vakát, Brno 2012, 143 s.
„Českomoravská kuchyně začátku třetího tisíciletí mnoho pokrmů, kde by bylo možné použít víno, žel, nenabízí.“ Toto konstatování bylo zřejmě jedním z motivů, proč se brněnský profesor středověkých dějin Libor Jan rozhodl obohatit dnes již přebujelou nabídku kuchařek na českém knižním trhu. Musím přiznat, že jsem ji poprvé bral do ruky s jistou nedůvěrou, avšak nalákán regionálně znějícím titulem. K mé ostražitosti vůči současné kulinářské módě přispívají hromady zlevněných kuchařských knih na pultech knihkupectví. A též odpudivá epizodická zkušenost s jakýmsi televizním pořadem, kde jistý mudrlant se slovníkem kopáče vyhazoval do odpadkového koše sotva nakrojený steak i s oblohou, a to přímo před zraky kuchaře.
Moje volba ale byla v tomto případě šťastná. S každou další stránkou Janovy knížky rostlo i moje potěšení z četby. Četby poučné i inspirující. Recepty k přípravě většiny pokrmů jsem doslova hltal, sliny se sbíhaly. Než jsem dočetl do konce, nelenil jsem jeden z receptů vyzkoušet. Kuřecí prsa flambovaná ořechovkou, při jejichž přípravě se využívá bílé i červené víno - tomu se nedalo odolat. Zvlášť když jsem měl po ruce maminčin domácí ořechový likér z ořechů trhaných na sv. Jana! Kořeněná nasládlá chuť měla blízko k maně. S autorem souhlasila i moje manželka.
A z jakých kuchařských postupů je tedy vlastně knížka sestavena? „Jde zaprvé o standardní ‚vinné‘ recepty ze zahraničí, jejichž příprava byla optimalizována na místní podmínky, zadruhé známější domácí recepty, které byly obohaceny o vinnou ingredienci, a za třetí zcela původní návody, jejichž vznik vedla fantazie.“ Vaří se zde se všemi druhy koření, mas i vín.
Z Janovy kuchařky čiší radost z vaření, jídla, vína i života. Je s podivem, jak jsou tyto emoce přenosné i na čtenáře. Jenom přívrženci kultu zdravé výživy by si měli dát pozor: z některých receptů by je mohl „trefit šlak“.
Pavel Klvač