Čtení na tyto dny

Lesík

jemuž dobré čtvrtstoletí říkáme "náš"
a jenž nás po léta živil velmi velice
houbami (poté co ubylo hřibů
hlavně růžovkami klouzky kuřátky)
malinami borůvkami
a když nebyly žádné plodiny
odnesli jsme si pár šišek
na zimní podpal
anebo jsme odtáhli dva tři sucháry
ten lesík se náhle
zvedl nad nízká mračna
a odplul směrem k Rozseči

Zbylo po něm mlhami udusané hřiště
s několika sytě tmavomodrými trsy
hořečku brvitého
na okraji

(Ludvík Kundera) 

 

Společná strážní služba


Petr Lazárek, č. 2/2013, s. 23

Návštěvníci národních parků Podyjí i Thayatal se mohou v čase hlavní turistické sezony setkat s národnostně smíšenou dvojicí strážců. Od roku 2004 se totiž na základě vzájemné dohody uskuteční každý rok asi šest společných strážních služeb organizovaných střídavě v obou národních parcích.

Smyslem této aktivity je především pomoc při komunikaci s návštěvníky ze sousedního státu a vysvětlení případných omezení a principů ochrany přírody. Velmi často se totiž stává, že turista přicházející ze sousedního území, který porušil návštěvní řád, čelí problémům spojeným s jazykovou bariérou, v některých případech jazykovou neznalost účelově předstírá. Častějšími „přestupci“ bývají turisté českého původu. Rakouský občan je totiž již ve své přirozenosti nesrovnatelně disciplinovanější a omezení vyplývající z návštěvního řádu přijímá většinou bez protestů jako drobnou oběť pro zachování přírody Podyjí. Český turista bývá někdy i na území sousedního státu tak trochu nihilistou nerespektujícím základní pravidla.

O jaké druhy přestupků se jedná? Jízda na kole po cestách určených pro pěší, splouvání Dyje, chůze mimo značené stezky nebo sběr hub (rakouští občané na rozdíl od nás konzumují většinou jen houby zakoupené v obchodech). Dlužno však podotknout, že drtivá většina setkání strážců s návštěvníky má přátelský a nekonfliktní charakter a obapolně jsou vnímána pozitivně. Turisté se ptají například na principy ochrany přírody uplatňující se na území sousedního národního parku, způsoby managementu na lesních i nelesních plochách či regionální vlastivědné zajímavosti. Strážce rád pomůže i zbloudilým turistům - orientace a práce s mapou bývá zase slabinou rakouských turistů, a to navzdory kvalitnímu značení v Podyjí.

Společné strážní služby jsou pak prospěšné i samotným strážcům obou parků. Práce v terénu je ideální pro rozvíjení jazykových znalostí, navázání a prohlubování osobních, pracovních a odborných vztahů a poznání území sousedního národního parku. Obohacující je v neposlední řadě i osobní kontakt s německy nebo anglicky hovořícími návštěvníky.

Petr Lazárek

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu