Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Lesní hospodářské plánování v NP Podyjí aneb Může to jít i jinak


Jaroslav Ponikelský, č. 2/2013, s. 26-28

Pro státní lesy a lesy ostatních vlastníků s výměrou větší než 50 ha je v ČR zákonem stanovena povinnost mít tyto lesy zařazeny v lesním hospodářském plánu (LHP). LHP slouží vlastníkům (správcům) lesa jako plánovací nástroj k dosažení či přiblížení se stanoveným cílům v péči o les a zpracovávají se zpravidla pro období 10 let.

Za dobu existence NP Podyjí byly pro jeho lesy zpracovány dva lesní hospodářské plány (1992 a 2003). První LHP v roce 1992 byl pro lesy NP zpracován tzv. metodou věkových tříd, která byla původně vytvořena pro stejnověké monokulturní lesy (lesy věkových tříd) a je v ČR stále používána jako hlavní (v podstatě výhradní) metoda tvorby LHP. Jelikož je více než patrné, že lesy v NP Podyjí nejsou obrazem lesa věkových tříd, ale spíše se zde ve vysoké míře vyskytují přírodě blízká lesní společenstva (charakteristická velikou druhovou pestrostí dřevin a prostorovou i věkovou různorodostí), bylo žádoucí zvolit pro následující obnovu LHP přístup respektující tento fakt.

Druhý LHP (2003) byl vytvořen již podle v té době nové metodiky, určené pro strukturně bohaté lesy, jejíž vývoj iniciovalo ministerstvo životního prostředí se záměrem jejího využití především v lesích národních parků. Hlavní odlišnost a do jisté míry i výhoda této metodiky založené na statistické provozní inventarizaci je fakt, že zjištění stavu lesa je realizováno v síti trvalých kruhových ploch systematicky pokrývajících území. Tento postup zvyšuje přesnost a poskytuje data lépe odpovídající současným potřebám plánování v těchto strukturně bohatých lesích. Na inventarizačních plochách (v NP Podyjí to je cca 950 ploch o rozloze 500 m2) se exaktně zjišťují dendrometrické a ekosystémové charakteristiky, jako jsou tloušťky a výšky stromů, údaje o mrtvém dřevě, údaje o zmlazení, pokryvnosti bylinného patra, o zdravotním stavu stromů, sociálním postavení stromů atd. Data z ploch se statisticky vyhodnocují a vztahují se k různě širokým a různě definovaným územním jednotkám - celý národní park, různé typy vývoje lesa, skupiny porostů s podobnými stanovištními podmínkami, lesnické úseky (či jiné jednotky lesnického členění lesa) atd.

V roce 2013 se v národním parku uskuteční další obnova LHP pro zdejší lesy, a to opět podle metodiky na podkladě statistické provozní inventarizace. Po vyhodnocení dat z opakovaného měření na inventarizačních plochách získá správa parku cenné (exaktně zjištěné) informace o vývoji a trendech zjišťovaných charakteristik a zároveň i kontrolu, zda prováděná opatření obnovního managementu vedou k definovaným cílům. Díky opakovanému šetření bude objektivně zjištěna i hodnota přírůstu, jakožto základní veličiny pro korektní odvození a plánování těžeb v NP.

Jaroslav Ponikelský

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu