Čtení na tyto dny

Dno

Vzpomeň si, jak jsme sbírali
u hájovny křik
divokých husí

Rybník byl na zimu vypuštěný.

Nad černým dnem —
v přísných a potrhaných řádkách
letěla hejna.

Ze střechy křídel
jsem skládal vlastní dno.

(Jan Skácel
Smuténka, 1965) 

 

Nová muška z Podyjí


Robert Stejskal, č. 2/2013, s. 51

Entomologové z Masarykovy univerzity, z České zemědělské univerzity a Národního muzea v Praze při výzkumu prováděném na počátku tisíciletí získali mj. vzorek hmyzu, který nyní identifikovali jako nový druh mouchy koutule, která žije právě jen v národním parku Podyjí. Podle místa nálezu ji nazvali „hardeggská“ (Trichomyia hardeggensis). Popsána byla podle jediného samce. O jejím životě ovšem není nic bližšího známo. Podle příbuzných druhů lze ale usuzovat, že tato muška, s křidélky dlouhými zhruba 2,4 milimetru, má vazbu na zachovalé lesy s dostatkem starých stromů a mrtvého dřeva.

Zástupci čeledi koutulovití (Psychodidae) jsou obecně vázáni na mokřadní, respektive vodní biotopy. V lesích to mohou být lesní prameniště, kaluže, ale i stromové dutiny vyplněné vodou. Mnohé druhy jsou nacházeny i v blízkosti člověka - některým stačí k vývoji dřez, umyvadlo v koupelně nebo toaleta, proto jsou někdy nazývány „koupelnové mušky“.

Na Moravě je známo 152 druhů koutulí. Zajímavé je, že téměř polovina druhů je zařazena do červeného seznamu ohrožených druhů, zejména kvůli vazbě na obecně ohrožené mokřadní biotopy. Nově objevená moucha patří k nemnoha endemitům, které se v Podyjí nacházejí.

Robert Stejskal

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu