Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Na tábor s budějovickou přírodovědeckou fakultou


Olga Skácelová, č. 2/2013, s. 55

Možná se mezi čtenáři zralého věku najdou pamětníci tzv. „Naturáckých“ táborů ve Stráži nad Nežárkou, anebo mezi těmi mladšími účastníci tábora „Běstviny“. A třeba mají děti nebo vnoučata ve věku „cílové skupiny“, pro kterou letos poprvé pořádá Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity (JČU) první ročník tábora. Sama patřím ještě k těm „Naturákům“, kterým bylo dopřáno prožít dva červencové týdny na táboře vítězů biologické olympiády, resp. účastníků celostátního kola soutěže samostatných středoškolských prací „Natura semper viva“. V 70. letech minulého století znamenalo probít se se samostatnou prací z biologie, prvním to vědeckým počinem rodícího se biologa, do celostátního kola zvýšenou šanci splnit si svůj sen: dostat se studovat na odbornou biologii i pro ty kádrově a krajově méně vhodné (kvóty pro přijímání uchazečů by mohly být tématem pro Ústav pro studium totalitních režimů). Tedy mít čím podložit písemné odvolání proti rozhodnutí o nepřijetí z důvodů příliš vysokého počtu uchazečů. Probojovat se do celostátního kola ale bylo zároveň vstupenkou na báječnou letní aktivitu. Zážitky z tábora ve Stráži nad Nežárkou se vryly do duší náctiletých nadšenců: odborné aktivity v přírodě, večery u ohně a „filozofování“ pod hvězdami, exkurze do přírodních rezervací a volnočasové aktivity jako třeba splouvání Nežárky na gumovém člunu pro dva v pěti lidech nebo autostop z kina v Jindřichově Hradci, kdy trabant vzal pětičlennou skupinku… Založená přátelství (ba i páry) na celý život, zdravá jádra budoucích kruhů na vysoké škole… I po desítkách let při setkáních s „kolegy“ z tábora, rozhozenými do různých částí země i oborů, na „Nežárku“ rádi zavzpomínáme.

Čas běží, přehouplo se pár desítek let. V mezičase bagry odtěžily písky v okolí Nežáreckého tábora, a tak na ty dávné časy vzpomínám při plavání ve vzniklém jezeře. Úspěšní řešitelé biologických olympiád nyní jezdí do Posázaví na Běstvinu.

Budějovičtí studenti Přírodovědecké fakulty (Jihočeské univerzity) letos vymysleli podobný tábor, na nějž by se mohlo vzpomínat, ale pro ty mladší, kteří se zájmově teprve vyhraňují: pro děti z 2. stupně ZŠ a nižších ročníků víceletých gymnázií. Není to tedy žádná výběrová akce na základě výsledků z biologických olympiád. Motto tábora zní: „Vydejme se společně na dva týdny po stopách velkých objevitelů - zkoumejme, objevujme a poznávejme. Otevřeme společně bránu k tajemstvím přírody!“ V táborové základně u Hradce u Lipí, 10 km od Českých Budějovic, se bude konat dvoutýdenní akce s ubytováním v chatkách, s táborovým režimem a stravou, s hrami a poznávacím zábavným programem pod vedením pedagogů a studentů přírodovědecké fakulty JČU. Celotáborová hra s přírodovědným námětem „Byl jednou jeden objevitel“ bude doplněna dalšími aktivitami (jedním z témat bude například „co všechno lze v přírodě sníst a čemu se raději vyhnout“). Děti budou mít možnost zdokonalit hravou formou své znalosti o přírodě. Jednotlivé části programu budeme postupně zveřejňovat na http://iss.prf.jcu.cz/cz/balicky/balicky9/. Malý vstupní testík, který je součástí přihlášky, je spíše pro pobavení a děti ho mohou udělat samostatně s pomocí internetu.

Olga Skácelová


RNDr. Olga Skácelová, Ph.D., (1956) se v roce 1975 účastnila tábora Natura semper viva u Stráže nad Nežárkou. V letech 1984-2010 působila v Moravském zemském muzeu, nyní na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu